Ympäristö­näkökohdat vahvistuivat auto­puitejärjestelyssä

Hanselin syksyllä 2017 voimaan tulleen, autoja tarjoavaan puitejärjestelyyn tiukennettiin lähes kaikkien autoluokkien säänneltyjen ja sääntelemättömien päästöjen vaatimuksia aiempaan puitejärjestelyyn verrattuna. Uusi pakollinen vaatimus on, että asiakas asettaa hankittavalle autolle enimmäishiilidioksidipäästökriteerin (CO2). Puitejärjestelyn suunnittelussa huomioitiin myös Laki ajoneuvojen energia- ja ympäristövaikutusten huomioimisesta julkisissa hankinnoissa.

Puitesopimusmallistossa on saatavilla bensiini- ja dieselkäyttöisten autojen lisäksi itselataavia ja ladattavia hybridejä, täyssähköautoja sekä kaasuautoja. Ympäristöautot CO2 0 g/km -⁠autoluokassa on kuusi erimerkkistä täyssähköautoa ja CO2 1 g–60 g/km -⁠autoluokassa kuusi erimerkkistä ladattavaa hybridiä.

Asiakas voi asettaa myös puitejärjestelyssä asetettuja päästövaatimuksia tiukempia vaatimuksia. Lisäksi valtion autojen sähköiseen hankintakanavaan Ajoneuvopalveluun lisättiin toiminto, jolla autohankintaa valmistelevat voivat tarkistaa nykyisen, käytetyn autonsa päästötiedot rekisterinumerolla. Tämä toiminto helpottaa vanhemman, korvattavan auton päästöjen vertaamista uusiin hankittavissa oleviin autoihin.

Ylös